Barbell Upright Row

Dit is een oefening voor je middelste en achterste schouderkoppen, maar spreken ook je trapezius aan. De meeste focus ligt echter op je middelste schouderkop. Deze oefening heeft echter een slechte reputatie, omdat veel mensen vinden dat deze voor blessures zorgt. Dit kun je voorkomen door een goede uitvoering, maar als je al schouderproblemen hebt kun je deze oefening beter vervangen door de lateral raise.    

Let op

  • Zorg ervoor dat je de stang niet small vastpakt (wat de meeste mensen doen), maar pak hem breed beet.
  • Houd je rug recht en je schouders laag.
  • Houdt wat spanning op je pols om blessures te voorkomen. 

Resultaat

Foute uitvoering van de barbell upright row kan zoals eerder vermeld blessures opleveren. Ook gaat dat natuurlijk ten koste van je resultaat. Let op de volgende punten bij de uitvoering:

  • Hef je ellebogen niet boven schouderhoogte, dit zorgt voor blessures en is ineffectief.
  • Houdt de stang een seconde vast in de eindpositie voordat je deze weer laat zakken. Laat de stang ook gecontroleerd zakken.
  • Doe minimaal 8 herhalingen bij deze oefening 

Variaties

Als je bij deze uitvoering toch nog last van je schouders en/of polsen krijgt, kun je voor de volgende varianten kiezen: 

Dumbbell upright row

Door dumbbells te gebruiken in plaats van een stang belast je je polsen wat minder en heb je meer bewegingsvrijheid in je schouders. Wel kun je hierdoor een wat lager gewicht gebruiken omdat je je lichaam moeilijker kunt stabiliseren.

Cable upright row

Ook kun je kabels gebruiken voor deze oefening. Denk er nog steeds aan om een brede greep te hanteren en niet te hoog te tillen.

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd