Intermittent Fasting | Wat is het - Wat gebeurd er met mijn lichaam?

Wat is intermittent fasting nou precies? Een van de meest populaire trends wereldwijd op het gebied van gezondheid en fitness. Het gaat hier om afwisselend vasten en eten. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat gewichtsverlies wordt veroorzaakt, gezondheid kan verbeteren, bescherming tegen ziektes en verhoging van het metabolisme.

In dit artikel wordt uitgelegd wat intermittent fasting precies is en wat er van verwacht kan worden.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je tussen periodes van eten en vasten wisselt. Wat wordt hier nu mee bedoeld? Het gaat er niet perse om wat je moet eten maar wanneer je dit moet eten. Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting uit te voeren maar dat heeft allemaal te maken met hoe de eetperiodes/vastenperiodes zijn opsplitst per dag/week.

Aanpak intermittent fasting

Over het algemeen 'vast' iedereen elke dag tijdens het slapen, maar met intermittent fasting wordt dit proces eigenlijk verlengd en dit kan gemakkelijk door bijv. ontbijt over te slaan en in de middag de eerste maaltijd eten en in de avond vlak voor het slapen de laatste maaltijd te eten. De periode dat je "vast" is 16 uren en de je beperkt de tijd om te eten tot 8 uren, deze methode is het populairst ( het vasten voor 16 uren en de tijd om te eten 8 uren). Maar hoe pak je dit aan? Het lijkt vrij ingewikkeld dat intermittent fasting maar het is vrij eenvoudig. Veel mensen die dit patroon volgen die voelen zich vaak beter en beweren meer energie te hebben tijdens het vasten.

Het probleem waar vaak aan wordt gedacht tijdens het vasten is de honger, maar dit probleem komt bij veel mensen vooral voor in het begin en langzamerhand went je lichaam er steeds meer aan om gedurende langere tijd niet te eten en zo is het "honger" gevoel al snel verminderd. Tijdens de vastenperiode is geen eten toegestaan voor een bepaalde tijd, maar u kunt wel niet-calorische dranken drinken omdat dit dan niet geldt als je calorieën drinken. Het nemen van supplementen is over het algemeen toegestaan ​​tijdens het vasten, zolang er maar geen calorieën in zitten.

Ons advies

We adviseren om te luisteren naar je lichaam en aan te voelen wat voor jou het beste werkt. Ook is het natuurlijk mogelijk om het vasten rustig op te bouwen en steeds het aantal dagen te verhogen, zo raakt je lichaam gewend aan het intermittent fasting, het  wordt vooral gedaan tijdens de ramadan.


Gezondheidseffecten intermittent fasting

We weten nu wat intermittent fasting precies is, maar welke effecten heeft dit op onze gezondheid? Het is wel duidelijk dat er aan vasten niets " onnatuurlijks" is omdat ons lichaam wel goed reageert op het langdurig niet eten. Allerlei processen in het lichaam veranderen wanneer we een tijdje niet eten en dat heeft te maken met hormonen, genen en belangrijke cellulaire herstelprocessen

Waarom vasten?

Wanneer we vasten, ontstaat er een  verlaging van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels en een drastische toename van het menselijk groeihormoon.
Er is ook de keus om te vasten met tussenpozen, dit doen mensen  om af te vallen, omdat het een zeer eenvoudige en effectieve manier is om calorieën te beperken en ook vet te verbranden . Anderen doen het voor de  gezondheidsvoordelen die het vasten met zich meebrengt, omdat het verschillende risicofactoren en gezondheidsmarkers kan verbeteren.

Onderzoek en voordelen

Er zijn onderzoeken die  suggereren ook dat het kan helpen beschermen tegen ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, kanker, en Alzheimer.

Bepaalde voordelen zijn het verminderen van stress, het herstel van lichaamscellen, het op peil houden van je insulinelevel, en verminderde kans op diabetes en ziektes. 
Intermittent fasting kan gezien worden als een effectieve "life hack" die uw leven eenvoudiger maakt en tegelijkertijd uw gezondheid verbetert. Hoe minder maaltijden u moet plannen, hoe eenvoudiger uw leven zal zijn.

Intermittent fasting en voeding

Een gebruikelijk effect van intermittent fasting is afvallen. Dit gebeurt omdat je in totaal minder calorieën binnen krijgt omdat je de calorieën op een dag nu verspreidt over een korte periode, tenzij je extreem veel eet buiten het vasten.

Bepaalde voordelen zijn het verminderen van stress, het herstel van lichaamscellen, het op peil houden van je insulinelevel, en verminderde kans op diabetes en ziektes. 

Wel is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je voor een lange periode aan intermittent fasting doet. Als je voor een lange periode veel minder dan normaal eet, kan het aantal voedingsstoffen dat je binnenkrijgt ook veel minder worden en dit probleem kan verholpen worden met weight gainers.

Caseïne is een langzaam opneembaar eiwit dat voor meestal het slapengaan ingenomen wordt. Hierdoor hebben je spieren gedurende de hele nacht een toevoer van eiwitten en voedt je ze dus zelfs tijdens het slapen!

Overschakelen naar afwisselend vasten

Zoals eerder is aan gegeven is het belangrijk om je lichaam te laten wennen aan intermittent fasting. Zeker de eerste paar dagen zal je een groter hongergevoel ervaren, maar dit zal afnemen zodra je eraan gewend bent geraakt. 

Sommige mensen  die aan intermittent fasting doen, vinden het fijner om in de avond te vasten, en sommige weer overdag. Ook kiezen mensen die vasten ervoor om elke dag te vasten en andere weer niet. Kies daarom een tijdsframe dat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.

Zorg er wel voor dat je jezelf niet uithongert. Als je voelt dat afwisselend vasten een te grote (negatieve) invloed op je lichaam en leven heeft moet je aan aantal dingen aanpassen. Dit kan je tijdsframe, je maaltijden of je weekindeling zijn.

Conclusie

Probeer afwisselend vasten eens uit voor een aantal weken en kijk hoe je je erbij voelt. Vele mensen zijn er positief over, zowel fysiek als mentaal, dus het kan zeker geen kwaad om het te proberen. Ieder lichaam reageert anders op voeding en voedingsmethodes, dus jij bent de enige die kan bepalen of intermittend fasting werkt voor jou. Wij willen je complimenteren dat je in ieder geval actief bezig bent met het verbeteren van je gezondheid en dat je artikelen als deze leest!

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd