Calf Raises

‘Kuitheffen’ in het Nederlands, is een isolatieoefening voor je kuitspier en stelt je in staat om alle drie de koppen van de kuitspier te trainen. Het is vrijwel de bekendste kuitoefening en is relatief makkelijk om uit te voeren.

Let op

  • Indien je de oefening staand uitvoert, doe dit dan op een verhoging om maximale range of motion (ROM) te behalen.
  • Houd je benen gestrekt en zorg ervoor dat je rug recht is.
  • Voer de oefening niet te zwaar uit, omdat de kuiten en achillespees relatief blessuregevoelig zijn.

Resultaat

Je zult maximaal resultaat uit deze oefening halen wanneer je volledige ROM, en een gecontroleerde uitvoering hebt. Let goed op de volgende punten:

  • Rek je kuit zo ver mogelijk op bij het zakken, en kom dan zo ver mogelijk omhoog.
  • Span je kuiten een seconde aan voordat je weer zakt, en doe dit gecontroleerd zodat er constant spanning op je spieren staat.

Variaties

Positie van de voeten

Door je tenen in verschillende richtingen te plaatsen kun je nadruk op verschillende delen van je kuitspieren vergroten. Door je tenen naar buiten te plaatsen focus je meer op je binnenste kuitspier, en door je tenen naar binnen te plaatsen focus je meer op je buitenste kuitspier. Als je je tenen recht houdt dan verdeel je de focus.

Manier van verzwaring

Je kunt de oefening op verschillende manieren verzwaren. Dit kan met dumbbells, stangen, kettlebells, schijven en nog veel meer. Het heeft verder geen invloed op de effectiviteit van de oefening, en de type verzwaring hangt dus volledig af van jouw persoonlijke voorkeur. Je kunt de oefening ook nog in verschillende fitnesstoestellen uitoefenen.

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd