De verschillende soorten whey shakes

Je wilt er ook aan geloven, eiwitshakes! Je bent fanatiek bezig met sporten en hoort van iedereen hoe belangrijk je eiwitten zijn voor jou als fanatieke sporter. Of je nou wilt afvallen of je spiermassa wilt vergroten, dit is hèt product dat jij zeker niet mag verwaarlozen om jouw doelen te behalen.

Je kijkt wat rond op internet en ziet wel talloze soorten proteine staan van wel honderden merken. Help! Welk product moet ik nou nemen? Welke shake past nou het best bij mijn doel en wensen? Er zijn veel verschillende eiwitshakes op de markt.

De meest verkochte variant is de whey shake, gemaakt van melkeiwit (whey). Deze whey- eiwitshake is onder te verdelen in 3 verschillende soorten. Hieronder zullen wij wat verder toelichten wat de verschillen hierin zijn en hoe jij tot de beste keuze komt!

Wat is whey nou eigenlijk?

Whey, in het Nederlands gezegd wei, is een bijproduct bij de productie van kaas. Deze vloeistof bestaat onder andere uit whey eiwitten, serum eiwitten, vitaminen en mineralen welke ook in melk te vinden zijn. De meeste whey eiwitsupplementen zijn afkomstig van koeienmelk. Doordat ze geconcentreerde whey eiwitten bevatten zijn ze laag in lactose en melkvetten. Whey eiwit bevat essentiele aminozuren welke nodig zijn voor het herstel en de opbouw van spieren.

Concentraat

Whey Concentraat is de goedkoopste vorm van whey eiwitten. Whey Concentraat bevat ongeveer 70-80% eiwitten en vaak iets meer koolhydraten en vet. Dit is een minder zuivere versie dan whey isolaat en wordt daarom ook iets minder snel opgenomen.

Isolaat

Whey Isolaat heeft een extra bewerking ondergaan, wat hem zuiverder maakt ten opzichte van Whey Concentraat. Dit product is daarom vaak ook duurder dan Whey concentraat. Isolaat heeft een hoger eiwitgehalte van ongeveer 90% en bevat daarbij minder koolhydraten en vet.

Hydrolisaat

Hydrolisaat is de meest zuivere vorm van Whey eiwit. De hydrolisaat wordt zeer snel opgenomen in het lichaam. Deze vorm van whey is voorverteerd. Dat houdt in dat er in het lichaam bijna geen vertering meer plaatsvindt na inname.

Wat zijn nou de voordelen van de shake

  • Snel opneembaar in de spieren
  • Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa.
  • Eiwitten dragen bij tot de groei van spiermassa
  • Eiwitten, ondersteunen snel herstel van de spieren na training/sport(-prestatie)
  • Bevat vaak weinig vet en koolhydraten
  • Goede basis van eiwitten voor tijdens het ontbijt
  • Bevatten essentiële aminozuren, zoals BCAA’s en glutamine

Eiwitten voor of na het sporten?

Moet ik mijn eiwitshake voor of na de training innemen? Dit is een veelgestelde vraag door veel sporters. Eigenlijk is er geen exact tijdstip geconstateerd waarop je het beste je eiwitshake kunt consumeren. De meeste sporters nemen hun eiwitshake na de training en vaak is dit binnen een halfuur.

Ook is het mogelijk om voor de training je proteine aan te vullen door middel van een whey shake. Het wordt aangeraden dit ruim een uur voor de training te doen omdat het het lichaam de proteine op een andere manier verwerkt dan koolhydraten en vetten en dit kan veel energie kosten om te verwerken.

Wanneer je jouw eiwitten voor de training neemt kun je deze goed combineren met een koolhydraatbron om te zorgen voor wat extra energie tijdens de inspanning.

Waarom heb ik eiwitten nodig?

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Ze zijn onmisbaar voor onze spieren, organen, zenuwstelsel en ons bloed. Tijdens het sporten ontstaat er spierschade in het lichaam. Deze schade dient hersteld te worden door middel van eiwitten. Door het eten van voldoende eiwitten herstellen de spier- en lichaamscellen zich.

De eiwitten worden omgezet in aminozuren die zorgen voor het herstel. Dit noemen we spiereiwitsynthese. Ook wanneer iemand het lastig vindt voldoende eiwitten uit de voeding te halen is het handig een eiwitshake te consumeren om de inname te verhogen. De totale eiwitinname kan naast de training een grote invloed op de opbouw van de spieren hebben.

Voor sporters wie hun spiermassa daarom verder willen ontwikkelen is het van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook voor mensen die graag willen afvallen en hun calorie-inname verlagen is het van belang voldoende eiwitten binnen te krijgen zodat de spiermassa voor zover mogelijk behouden kan blijven.

Eiwitrijke producten

Omdat het belangrijk is voldoende eiwitten binnen te krijgen is het van groot belang dat er eiwitrijke voeding wordt geconsumeerd. Voorbeelden van gezonde eiwitrijke producten zijn onder andere kip, vis, ei en magere melk. Dit zijn vormen van dierlijke eiwitten.

Daarnaast zijn er ook plantaardige producten waar eiwitten (weliswaar in mindere mate) uit te winnen zijn zoals bijvoorbeeld: brood, rijst, pasta, bonen, linzen en noten. Daarnaast zijn de eiwitten natuurlijk aan te vullen uit supplementen waaronder dus door midden van een whey shake.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

De eiwitbehoefte verschilt per persoon. Het is afhankelijk van wat voor type sporter iemand is. Iemand die aan fanatieke krachtsport doet heeft daarom vaak veel meer eiwitten nodig dan iemand die weinig tot niet sport. Dit heeft te maken met het aantal eiwitten voor het herstel van de spieren na een training. Ook heeft het doel van de sporter invloed op de benodigde eiwit-inname.

Ben jij benieuwd naar jouw behoefte? Via internet kun je heel gemakkelijk aan de hand van een macro calculator jouw energie- en waaronder ook jouw eiwit-behoefte uitrekenen door middel van jouw gegevens. Dit betreft uiteraard een richtlijn van jouw behoefte en dit kun je dus als ruime schatting nemen. Het is uiteraard wel van belang dat je hierbij goed kijkt naar jouw doel, wil je aankomen, wil je afvallen, of wil je dit gewicht onderhouden.

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd