Lactose-intolerantie en eiwitshakes

Niet alle sporters kunnen lactose even goed verwerken. Ben je lactose-intolerant? Of misschien heb je wel snel last van een opgeblazen buik bij bepaalde voedingsstoffen. Het is niet voor iedereen even makkelijk een eiwitsupplement te vinden dat we goed kunnen verdragen en we, niet geheel onbelangrijk, ook nog met plezier drinken! We hebben dit onderwerp even wat kritischer bekeken en daarbij de meest belangrijke informatie voor je bij elkaar geschraapt.

We willen het volgende met je bespreken:

  • Wat houdt een lactose-intolerantie in?
  • Hoe herken ik een lactose-intolerantie?
  • Welke soorten shakes kan ik het best verdragen?
  • Waar let ik op bij het kopen van een eiwitshake?

Wat is dat eigenlijk, lactose?

Een ander woord voor lactose is melksuiker. Deze suiker valt onder de welbekende koolhydratengroep en komt van nature voor in melk(producten). Ons lichaam heeft het enzym lactase nodig om de lactose om te kunnen zetten naar glucose en galactose. Lactase zorgt ervoor dat de lactose gemakkelijk kan worden verteerd in onze darmen.

Wanneer zijn we dan lactose-intolerant?

Maakt het lichaam weinig, of misschien zelfs geen lactase enzymen aan, dan kun je uitgaan van een lactose-intolerantie. Ons lichaam kan de lactose niet goed verteren en daardoor kan dit niet verder opgenomen worden. Dit leidt tot vervelende symptomen waaronder bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn en diarree. Uiteraard zijn bovengenoemde symptomen afhankelijk van de hoeveelheid lactose en daarnaast de maat van de intolerantie. Dit kan per persoon nog ver verschillen.

Je kunt aan de hand van een aantal methoden controleren of je intolerant bent voor lactose of niet. Verdraagt jouw lichaam lactose nou heel lastig, dan raden wij aan om lactose indien mogelijk zo ver mogelijk te vermijden. Een hoop van onze dagelijks gebruikte voedingsmiddelen bevatten vrij veel melksuikers. Althans, meer dan je zou denken. Zo zijn eiwitpoeders en shakes een veelgebruikt product waarin de mate melksuikers vrij hoog zijn. Het is daarom raadzaam om een samenstelling goed onder oog te nemen voor je een eiwitpoeder of eiwitshake aanschaft. Veel eiwitshakes bevatten ook een blend van verschillende eiwitbronnen. Hier zou je bij een lactose-intolerantie al anders op kunnen reageren dan bijvoorbeeld puur whey eiwit. Whey eiwit is overigens een slechter verdraagbaar eiwit dan whey isolate voor sporters met een lactose intolerantie.

Alternatieven voor eiwitshakes

Onze eiwitinname kunnen wij op een gemakkelijke manier verhogen door middel van eiwitshakes. Zoals je waarschijnlijk al wist zijn eiwitshakes een ideale toevoeging aan je dieet maar in principe niet nodig. Het belangrijkst is dat je jouw eiwitbehoefte haalt en dat is met een goed voedingsschema zeker te doen. Naast de hoeveelheid eiwitten is de timing ook vrij belangrijk voor het herstel, maar hier gaan we nu niet verder op in. Hierover lees je alle benodigde informatie in het blogartikel ‘‘Het belang van voeding na de training’’.

Om terug te komen op het gebruik van een eiwitshake willen we je informeren over de meest geschikte eiwitbronnen. De meeste eiwitshakes worden vaak slecht verdragen wanneer je lactose-intolerant bent. Omdat de verdraging ook afhankelijk is van de intolerantie kun je best een poging wagen door een aantal eiwitshakes te proberen.

Andere shakes

Vaak kan whey isolate wel goed verdragen worden bij een lichtere lactose-intolerantie. Deze vorm van whey is verder gefilterd dan whey concentraat en daardoor verder ontdaan van melksuiker en lactose. Weiconcentraat en caseine-eiwit worden daarentegen vaak slechter verdragen. Zo zijn er naast deze populaire eiwitbronnen genoeg alternatieven die je met een gerust hart kunt drinken en zo de eigenaardige symptonen kunt verminderen of zelf volledig tegengaan. Beef-eiwit en soja-eiwit zijn twee zeer populaire bronnen en daanaast zijn ei-eiwit en erwt-eiwit ook goede vervangers. Soja-eiwit is vooral populair omdat het aminozurenprofiel hierin gelijk staat aan een stuk rundvlees. Ben je vegetarisch of veganist? Dan kun je soja-eiwit als prima goedkoop alternatief nemen. Bij een soja-allergie kun je eventueel ook gaan voor plantaardig eiwit op basis van erwten.

De Body en Gym Real Vegan Protein is gemaakt op basis van 100% erwteiwit en daarom ideaal voor zowel lasctose-intoleranten als vegetariers en veganisten.

We gaven al aan dat soja qua aminozurenprofiel gelijk staat aan beef. Met deze meting bepalen we de biologische waarde. Hoe meer essentiele aminozuren een product bevat, hoe hoger de biologische waarde is en hoe kwalitatief beter het product beter is. Erwt-eiwit heeft een wat lagere biologische waarde dan soja en beef. Ben je bang dat je onvoldoende essentiele aminozuren binnenkrijgt? Deze kun je gemakkelijk supplementeren naar eigen behoefte.

Maak je dus niet te druk wat betreft een lactose-intolerantie of wanneer je veganist bent. Er zijn voldoende alternatieven en goede producten op de markt die je hierbij ondersteunen. Wellicht twijfel je of je inderdaad lactose-intolerant bent. Je kunt dit het beste gewoon even uittesten en aan de hand van je symptomen een conclusie trekken. Mochten deze symptomen je toch in de weg staan weet je wat de mogelijkheden zijn en raden we je zeker aan eens bij de Body en Gym Real Vegan Protein te kijken.

Wil je meer informatie over voeding en voedingssupplementen? Neem contact met ons op via info@bodyengymshop.nl en wij geven je graag advies.

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd