Waarom cardio een essentieel deel van je workout moet zijn

Cardio wordt vaak gezien als een overbodige inspanning, zeker bij krachtsporters. Dit komt meestal door de aanname dat cardio geen toegevoegde waarde heeft voor je uiterlijk. Dus waarom zou je het dan doen? 

En tot een zekere hoogte klopt deze bewering ook wel, krachttraining is veel effectiever voor het behalen van jouw droomlichaam. Maar toch moet cardio een essentieel deel van iedere workout zijn.

Cardiovasculair uithoudingsvermogen

Het is belangrijk dat je je lichaam op twee manieren traint: van buiten én van binnen. Met de binnenkant van je lichaam bedoelen we je cardiovasculair uithoudingsvermogen, wat eigenlijk de conditie van je hart, longen en bloedvaten inhoudt. 

Een gezond cardiovasculair uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat het transport van zuurstof goed verloopt in je lichaam en dit kan vele gezondheidsvoordelen hebben. Bijvoorbeeld een lagere kans op een hoge bloeddruk volgens deze studie, of een lagere kans op hart- en vaatziektes volgens deze studie.

Dit is natuurlijk ook erg belangrijk voor je training omdat het zuurstoftransport naar je spieren ook verbeterd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je een hoger aantal herhalingen kan voltooien en dat je je spierkracht verbeterd.

Cardio en spiermassa

Vooral mensen die willen aankomen zien cardio als de nummer 1 vernietiger van spiermassa. Hardlopen en fietsen worden in het algemeen geassocieerd met het verbranden van vet en een slank uiterlijk. Kijk maar eens naar marathonlopers en fietsers. Als je op de verkeerde manier aan cardio doet kan je namelijk ook spiermassa verbranden. 

Er zijn twee type spiervezels: type 1 en type 2. Krachttraining spreekt vooral de type 2 spiervezels aan, en dit zorgt dan ook voor de aanmaak van spiermassa. Cardiotraining met lage intensiteit spreekt de type 1 spiervezels aan en dit kan lijden tot het verbranden van vet, maar ook spiermassa. De sleutel is dus om ervoor te zorgen dat je cardiotraining met hoge intensiteit gebruikt in je training.

Cardio met hoge intensiteit houdt in dat je een zo kort mogelijke cardiosessie met een zo hoog mogelijke intensiteit hebt. Denk hierbij aan HIIT of Tabata, maar dit kan bijvoorbeeld ook een oefening met hoge intensiteit na je krachttraining zijn.

Cardio en afvallen

Cardio kan je helpen om extra calorie√ęn te verbranden in een korte tijd en dus wordt het vaak¬†gebruikt¬†om af¬†te vallen. We raden wel aan om dit te doen in combinatie met krachttraining, zeker als je je lichaam op een bepaalde manier wilt 'shapen'.¬†

Bij het afvallen is het belangrijk dat je een calorietekort hanteert en dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Om dit te behalen eten mensen vaak een stuk minder dan normaal, of eten ze maaltijden waar ze niet heel erg van genieten. Dit is natuurlijk veel uitdagender om vol te houden en is ook geen fijn proces. Het zou veel comfortabeler te zijn om gewoon normaal te eten (wel gezond natuurlijk), en cardio kan je hierbij helpen.

Door middel van cardio kan je extra calorie√ęn verbranden, wat ervoor zorgt dat je gewoon een 'normale' voeding kan blijven hanteren.¬†Deze normale voeding kan ervoor zorgen dat je meer energie hebt in je dagelijks leven omdat je hetzelfde aantal voedingsstoffen binnenkrijgt.¬†Dit¬†is veel stimulerender en¬†geeft je veel meer kans om het hele proces vol te houden.

Ook hier raden wij aan om cardio met een hoge intensiteit te beoefenen.

Cardio in jouw workout

Je kunt je training zo zwaar maken als je wil. Zo kun je 60 seconden lang sprinten tot je max of even een paar minuten interval hardlopen op de loopband. Als je maar inziet dat cardio wel degelijk van belang is voor een gezond lichaam is dat al een uitstekend begin. Een paar van onze favoriete cardio-oefeningen zijn:

  • Battle ropes (schouders en core)
  • Jump squats (benen en core)
  • Sprinten (benen en co√∂rdinatie)
  • Traplopen (benen)
  • Burpees (full body)

Voeg een aantal van deze oefeningen toe aan jouw workout en kijk of ze voor jou werken!

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd