Creatine werking | Wat is de werking van creatine?
Creatine is een populair supplement en het is belangrijk dat iedereen weet hoe het precies werkt. In de loop der jaren is creatine enorm populair geworden vanwege de bewezen effecten ervan.
Dat je weet hoe creatine werkt is essentieel voor iedereen die zijn sportprestaties wil optimaliseren of zijn spierkracht/spiermassa wil vergroten.
Maar wat is dit supplement precies en waarom is het zo populair onder atleten?
In dit artikel vind je de juiste informatie over de werking van creatine.
In de infographic staan de voordelen van Creatine handig uitgelegd.
Wat is Creatine?
Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spiercellen van zowel dieren als mensen.
Het bestaat uit drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. Creatine wordt in de lever en nieren aangemaakt uit deze drie aminozuren en wordt vervolgens via de bloedbaan naar de spieren getransporteerd.
Gemiddeld produceren we ongeveer 1-2 gram creatine per dag, waarbij extra hoeveelheden worden verkregen via de voeding (voornamelijk dierlijke eiwitten).
Het is aangetoond dat creatine het energieniveau in spiercellen verhoogt door een extra bron te leveren die kan worden gebruikt om ATP te maken (de belangrijkste energiebron voor celstofwisseling).
Op deze manier levert creatine een extra energiebron voor spiercontractie, waardoor het kracht en sterkte van de spiercellen stimuleert.
Hoe Werkt Creatine?
Spieren bevatten cellen die energie halen uit een molecuul genaamd ATP, wat staat voor Adenosinetrifosfaat. Energie komt vrij wanneer deze stof wordt afgebroken, zoals tijdens korte sprints of maximale inspanning.
Nadat het ATP is verbruikt, moet het worden aangevuld. Je lichaam kan dan de extra voorraden gebruiken om meer ATP te produceren, de belangrijkste energiebron voor zwaar tillen en intensieve training.
Een van de snelste en meest directe methoden is via creatinefosfaat, ook bekend als CP. Creatinefosfaat in je spieren kan ADP (adenosinedifosfaat) aanvullen om ATP te genereren, wat je energiebron is.
De effecten van creatine zijn uitgebreid onderzocht en het is wetenschappelijk bewezen dat het supplementeren van deze stof de prestaties in de sportschool kan verbeteren.
Studies hebben aangetoond dat het gebruik van creatine kracht, vermogen en spiermassa vergroot. Daarnaast is aangetoond dat creatine het spierherstel na de training verbetert en de spiervermoeidheid tijdens intensieve trainingssessies vermindert.
Wat Doet Creatine met je Lichaam?
Wanneer je creatine supplementeert, verhoogt het de hoeveelheid creatine die is opgeslagen in de spiercellen. Hierdoor kunnen meer fosfaatmoleculen worden gebruikt voor energie, wat resulteert in meer kracht en sterkte tijdens het sporten.
Het zorgt ook voor een grotere regeneratie van ATP, wat betekent dat er meer energie beschikbaar is voor langere en intensievere trainingen.
Is Creatine Goed voor Spieropbouw?
Ja, creatine is goed voor spieropbouw en spierherstel. Creatine is uitgebreid onderzocht en het is wetenschappelijk bewezen dat het supplementeren ervan de prestaties in de sportschool kan verbeteren.
Onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van creatine kracht, vermogen en spiermassa vergroot. Daarnaast is aangetoond dat creatine het spierherstel na de training verbetert en spiervermoeidheid tijdens intensieve trainingssessies vermindert.
Is het Goed om Creatine te Nemen?
Creatine is zeker effectief voor kracht, spiergroei en spieropbouw op korte en lange termijn. Het is nuttig voor kinderen, volwassenen, ouderen, sporters en topsporters.
Creatinesupplementen zijn effectief bij het opbouwen van spieren bij gezonde jonge volwassenen.
Toch is creatine geselecteerd als het meest effectieve en veilige supplement voor het toevoegen van spiermassa.
Wat is de Dosering van Creatine?
Creatine als supplement gebruiken heeft positieve effecten op de voorziening van energie van spiercellen tijdens en tussen inspanningen. Maar wat is de beste dosering?
We raden aan om 5 g creatine per dag in te nemen. De meest bewezen en best bestudeerde vorm van creatine is creatine monohydraat.
Nadelen en Bijwerkingen van Creatine
Verschillende claims worden gemaakt over de mogelijke nadelen en bijwerkingen van creatine. Bijvoorbeeld kaalheid, krampen, maagproblemen, acne, lever- of nierproblemen en uitdroging.
Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt echter geen van deze claims. Bij juist gebruik, zoals het dagelijks innemen van 5 gram, blijkt creatine veilig en effectief te zijn.
Conclusie
Creatine wordt al jaren gebruikt en honderden onderzoeken ondersteunen de veiligheid en effectiviteit ervan. De aanbevolen dosering is dagelijks 5 gram creatine, en de beste vorm is creatine monohydraat.
Creatine biedt veel voordelen voor spieren, hersenfunctie, kracht, en gezondheid, en is geschikt voor kinderen, tieners, volwassenen, ouderen, en sporters.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.