Dumbbells of Barbells, wat is beter?

Dumbbells (halters) en barbells (halterstangen) zijn de twee meest gebruikte instrumenten om mee te fitnessen, maar vaak is het moeilijk te beslissen welke gebruikt moet worden voor een oefening.

Ook kun je vrijwel alle oefeningen die je met een barbell doet ook met dumbbells doen. Maar is er verschil in de effectiviteit van beide instrumenten, en kun je meer resultaat zien als je de één boven de ander kiest?

Wij zullen dit beantwoorden in dit artikel. Voor de duidelijkheid, we zullen de voor- en nadelen bespreken over oefeningen die je zowel met dumbbells als barbells kunt uitvoeren.

Voordelen van Dumbbells

Je traint altijd in evenwicht

Het gebruik van dumbbells bij het trainen brengt verschillende voordelen met zich mee. Een van deze voordelen is dat je je lichaam altijd in evenwicht traint. Je ‘sterke’ kant kan dus niet voor je ‘zwakke’ kant compenseren, wat wel kan wanneer je een halterstang gebruikt. Ook kun je dus gemakkelijk een disproportie in je lichaam achterhalen, dat houdt in dat de ene kant van je lichaam sterker is dan de andere kant en er geen balans is.

Natuurlijkere houding

Een ander voordeel van dumbbells is dat je een natuurlijkere houding kan aannemen tijdens je oefening en verschillende bewegingen kunt maken omdat je je lichaam niet in een vaste positie forceert.  Dit kan de oefening comfortabeler laten aanvoelen  tijdens het trainen en helpt bovendien om blessures te voorkomen. Bovendien heb je ook een grotere range of motion (ROM) wanneer je dumbbells gebruikt en dit is belangrijk voor maximale activatie van je spieren.

Beter voor evenwicht en coördinatie

Ook kan je je evenwicht en coördinatie beter trainen als je dumbbells gebruikt. Doordat dumbbells moeilijker te balanceren zijn, zeker wanneer je hoge gewichten gebruikt, moet je jezelf aanleren om je lichaam in controle te houden om de oefening goed uit te voeren.

Voordelen van Barbells

Meer gewicht mogelijk

Barbells hebben natuurlijk ook voordelen bij het trainen. Het voornaamste voordeel is dat je met een hoger gewicht kunt trainen wanneer je een barbell gebruikt. Dit komt omdat je hierbij minder kracht verliest aan het balanceren van het gewicht. Hoe gevorderd je ook bent, dumbbells zullen altijd moeilijker te balanceren zijn dan barbells.

Opbouw van spierkracht

Doordat je bij barbells meer gewicht kunt gebruiken is dit dus bevorderlijk voor de opbouw van spierkracht. Je kunt dus makkelijker met een hoog gewicht trainen, en je kunt makkelijker gewicht toevoegen zonder dat je veel kracht verliest aan balanceren. Hierdoor kun je je spieren meer belasten en dus zwaarder trainen.

Makkelijker in gebruik

Bovendien zijn barbells makkelijker in gebruik bij oefeningen die je relatief zwaar kunt uitvoeren zoals de squat. Het is veel makkelijker om een halterstang op je schouders te plaatsen en de oefening uit te voeren in plaats van enorm zware dumbbells op je schouders te plaatsen. Ook bij oefeningen als de deadlift en de hip thrust is het makkelijker om een barbell te gebruiken wanneer je een hoog gewicht gebruikt.

Conclusie

Bepaal wat voor jouw lichaam het beste is

Beide instrumenten hebben voor- en nadelen, en voor sommige mensen zijn bepaalde voordelen belangrijker dan andere. Iemand die blessuregevoelig is zal het bijvoorbeeld fijner vinden om met dumbbells te trainen, en iemand die zo zwaar mogelijk wil trainen kan het fijner vinden om met barbells te trainen. Wat je gebruikt hangt dus af van je persoonlijke doel en voorkeur.

Gebruik Dumbells en Barbells

Wij raden aan om zowel dumbbells als barbells in je training te gebruiken zodat je gebruik kunt maken van de voordelen van beide instrumenten. Het is belangrijk om te variëren in je training en je spieren op verschillende manieren te activeren. Dit kun je doen door te variëren in het gebruik van dumbbells en barbells.

Dumbbell vs Barbell afbeelding

Conclusie

Kortom, het is belangrijk om zowel dumbbells als barbells te gebruiken. Sommige mensen zullen meer behoefte hebben aan de voordelen van barbells en sommige juist aan de voordelen van dumbbells, maar wij vinden dat iedere sporter zijn/haar lichaam zo compleet mogelijk moet trainen. Ieder lichaam is echter anders, dus luister goed naar je lichaam en kom erachter wat het beste voor jou werkt.

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd