Vitamine C: Waar is het goed voor en waar zit het in?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor de groei, ontwikkeling en reparatie van lichaamsweefsels.

Het is nodig voor de synthese van collageen, een eiwit dat de structuur van verschillende weefsels en organen ondersteunt.

Daarnaast is vitamine C een krachtige antioxidant die cellen helpt beschermen tegen schade veroorzaakt door schadelijke moleculen die bekend staan als vrije radicalen.

Het zit in verschillende soorten fruit en groenten, met name citrusvruchten, aardbeien, kiwi en paprika's, en is belangrijk voor het behoud van een gezond immuunsysteem en het bevorderen van de opname van ijzer uit plantaardig voedsel.

Wat is Vitamine C?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof voor het menselijk lichaam.

Het speelt een belangrijke rol bij de normale vorming van bindweefsel, zoals bloedvaten, huid, botten en kraakbeen.

Bovendien is het nodig voor de aanmaak van collageen, een eiwit dat essentieel is voor een stevige huid en een sterk gebit.

Vitamine C is voornamelijk te vinden in groente en fruit, zoals rode paprika, kiwi, sinaasappels, aardbeien en citrusvruchten.

Het is een vitamine dat oplost in water, wat betekent dat het niet kan worden opgeslagen in het lichaam en regelmatig moet worden aangevuld via de dagelijkse voeding.

Voldoende vitamine C is nodig voor een goede gezondheid, omdat het helpt bij de normale energiehuishouding en de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.

vitamine c

Waar is Vitamine C goed voor?

Hier een aantal voordelen van Vitamine C:

 • - Versterkt het immuunsysteem: Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter bestand is tegen infecties en ziektes.
 • - Werkt als antioxidant: Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt vrije radicalen te neutraliseren. Dit vermindert oxidatieve stress in het lichaam en beschermt cellen tegen schade.
 • - Stimuleert productie van collageen: Vitamine C is essentieel voor de synthese van collageen, een eiwit dat de structuur en stevigheid van de huid, botten en bloedvaten ondersteunt.
 • - Verbetert de opname van ijzer: Vitamine C verbetert de opname van plantaardig ijzer in de darmen, waardoor het risico op bloedarmoede wordt verminderd.
 • - Behoudt een gezond hart: Vitamine C helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk en bevordert een goede werking van de bloedvaten, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.
 • - Verlicht verkoudheidssymptomen: Vitamine C kan de duur en ernst van verkoudheidssymptomen verminderen, waardoor het herstel wordt versneld.
 • - Ondersteunt een gezonde hersenfunctie: Vitamine C is betrokken bij de synthese van neurotransmitters, wat belangrijk is voor een goede hersenfunctie en stemming.
 • - Bevordert een gezonde huid: Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen en heeft een  bijdrage aan een gezonde en stralende huid.
 • - Verbetert de opname van voedingsstoffen: Vitamine C helpt bij de opname van andere voedingsstoffen, zoals vitamine E en foliumzuur, waardoor het lichaam optimaal kan profiteren van de voeding.
 • - Ondersteunt de algehele gezondheid: Vitamine C speelt een rol bij veel processen in het lichaam en draagt bij aan een goede gezondheid en welzijn.
 • - Heelt wonden, het is nodig bij het genezen van wonden en voor de afweer en het bloed
 • Vitamine C (ascorbinezuur) is onder meer nodig om wonden goed te genezen, voor de afweer en het bloed.

Waar zit Vitamine C in?

Je vindt Vitamine C voornamelijk in verschillende groentes en fruit en ook in koolsoorten.

Vitamine C zit bijvoorbeeld in kiwi's, paprika, cantaloupe meloen, boerenkool, broccoli, kersen, sinaasappelen en aardbeien.

Bronnen van Vitamine C

Vitamine C per portie Milligram
1 gele paprika (100 gram rauw) 182
Boerenkool 
(100 gram rauw)
93

1 sinaasappel
(130 gram)

66

1 schaaltje aardbeien
(100 gram)
60
1 kiwi
(100 gram)
75

1 Broccoli
(100 gram gekookt)

51

 

Hoeveel Vitamine C per dag?

De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar voor vitamine C is 80 mg per dag.

De 80mg per dag is er als richtlijn, hogere innames per dag zijn niet schadelijk. Hieronder een overzicht:

Categorie/leeftijd Dagelijkse
aanbeveling
vitamine C
(milligram)

Kinderen

 

6-11 maanden

20

1-2 jaar

25

2-5 jaar

30

6-9 jaar

40

Mannen

 

9-13 jaar

50

14-18 jaar

75

19-70 jaar

75

> 70 jaar

75

Vrouwen

 

9-13 jaar

50

14-18 jaar

75

19-70 jaar

75

> 70 jaar

75

Zwangere vrouwen

85

Die borstvoeding geven

100

Wanneer Vitamine C innemen?

Neem uw vitamine C supplement in de ochtend bij het ontbijt, en niet op nuchtere maag. Maar voedingsmiddelen die vitamine C bevatten kunnen op ieder moment van de dag gegeten/gedronken worden.

Risico's van te veel Vitamine C innemen

Vitamine C is essentieel voor de gezondheid van uw immuunsysteem, bindweefsel, hart en bloedvaten en voor vele andere belangrijke functies in uw lichaam.

Hoewel citrusvruchten misschien wel de meest bekende bron van vitamine C zijn, is een grote verscheidenheid aan andere groenten en fruit rijk aan deze vitamine.

Overdaad schaadt, en teveel aan Vitamine C verlaat je lichaam via urine.

Hoeveel Vitamine C is te veel? Meer dan 2000-3000mg (2-3 gram) per dag.

Ook kunnen er darmklachten ontstaan bij het dagelijks consumeren van vitamine C, en ook diarree.

Kan je een tekort aan Vitamine C hebben?

Een tekort aan vitamine C kan negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Enkele symptomen ervan zijn scheurbuik, lage energie, lage weerstand, snel en vaak ziek worden, en trage heling van wonden.

Ook kan er binnen het lichaam processen plaatsvinden zoals inwendige bloedingen en tandvleesbloedingen.

 Vitamine C Supplementen

Het gebruiken van Vitamine C als supplement helpt als extra aanvulling op je dagelijkse voeding.

Voor de mensen die het lastig vinden om aan de juiste hoeveelheid Vitamine C te komen, is een supplement gebruiken een handige optie.

Bijvoorbeeld ester-c vitamine c, dit is verkrijgbaar in vloeibare vorm, tabletten, capsules en/of kauwtabletten

Plaats een reactie

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd